Historie

En surdej, der gik over i historien!

Først var der de gode gamle bagerbutikker. Dem med fjerlette gifler, studenterbrød og store flødeskumskager. Bag duggede ruder stod den gamle bager og holdt gamle traditioner i hævd. Det var dengang udbuddet i vinduet var vigtigere end de egentlige ingredienser. Og det var slet ikke så underligt. Madrevolutionen havde nemlig ikke ramt Danmark, endnu. Vi vidste simpelthen ikke bedre. Men så skete der noget. Den stigende interesse for gastronomi skyllede ind over Danmark. Sammen med den kom kokke og stjernebagere som sendt fra himlen, og gav brødkunsten et tiltrængt kvalitetsløft. Og danskeren kunne lide, hvad de smagte.

 

Den nye epoke begyndte så småt i 1990’erne. Kokken Per Brun overtog bageriet emmerys i Århus og lancerede et økologisk surdejsbrød bagt helt uden gær. Økologisk brød var der, som sådan, ikke noget nyt i. Men intet slog den luftige konsistens og den nye lækre syrlige smag. Et brød, Per Brun selv havde udviklet over flere år på sin gourmetrestaurant Prins Ferdinand.

Netop denne surdej blev hjørnestenen i emmerys bagerivirksomhed og prægede det meste af brødet – først i Århus, siden i København. Det kostede mere end almindeligt bagerbrød, men smagte også langt bedre og havde mere substans. I takt med efterspørgslen fra den kvalitetsbevidste forbruger, åbnede emmerys, op gennem nullerne den ene flotte butik efter den anden. 

I dag består emmerys af 31 butikker med økologisk brød, kager og kolonialvarer i høj kvalitet.

»Tilbage